Croatia -Martie 2022

În perioada 21-23 martie 2022, doamna directoare Coza Ancuța Maria, domnul profesor de matematică Bumb Teodoru Gabriel și doamna profesoară de limba engleză Dan Amalia Maria au participat la un stagiu de observare/job shadowing în cadrul programului Erasmus+, Domeniul Educație Școlară – Acțiunea cheie 1. Stagiul de observare a avut loc la Osnovna škola Šime Budinića Zadar, Croația.

În prima zi din cadrul mobilității, profesorii din România au fost întâmpinați cu mult entuziasm de profesorii din școala gazdă, s-au împărtășit impresii și experiențe. În holul școlii gazde s-au putut admira desene realizate de elevii croați pentru întâmpinarea profesorilor români, precum și o expoziție de bărci tradiționale din Dalmația, construite de elevii din școala parteneră. În cadrul orei de limba engleză la care au asistat cei trei profesori, elevii din clasa a V-a au prezentat informații despre Croația. 

În ziua a doua s-au descris cele două programe derulate la nivelul școlii croate: GLOBE (A Worldwide Science and Education Program) și SEMEP (South-Eastern Mediterranean Sea Project). Profesorii români au avut ocazia să participe la două activități extrașcolare din cadrul celor două programe: măsurarea temperaturii, salinității și pH-lui apei, observarea norilor și introducerea datelor în aplicație de către elevii din clasele a VII-a și a VIII-a. 

Profesorii români, însoțiți de profesorii de la școala gazdă au vizitat vechiul oraș Zadar, locurile din patrimoniul UNESCO, obiectivele turistice: the Sea Organ, the Cathedral of St. Anastasia, St. Donatus, Queen Jelena Madijevka Park.

În ziua a treia, elevilor clasei a VII-a din școala gazdă li s-au prezentat informații despre România prin intermediul unui PowerPoint, realizat de profesorii români. De asemenea, s-a observat o lecție de limba germană unde s-a aplicat metoda predării și învățării diferențiate la clasa a VII-a, o lecție de matematică la clasa a VII-a, o lecție de limba engleză la clasa a II-a care a fost susținută de trei eleve din clasa a VIII-a, talentate la limba engleză. Moștenirea culturală, costumele tradiționale croate au fost prezentate profesorilor din România prin activitățile și metodele activ-participative, aplicate în cadrul unei ore la clasa a II-a. 

În urma acestei mobilități din cadrul Programului Erasmus+, profesorii participanți de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici”, Tăuții de Sus și-au dezvoltat noi competențe sociale, digitale, de predare, de comunicare într-o limbă străină, putând astfel să ofere în viitor o educație de calitate, bazată pe cooperare, muncă în echipă, creativitate, învățare activă, predare diferențiată.